keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Maitomaha

E:llä on ongelma, ja sen ongelman nimi on maito. 

Imetin E:tä vain vähän aikaa, osittaisesti 7-viikkoiseksi asti. Ehkä en vain osannut, tai ehkä kivut vaikuttivat maidontulon loppumiseen - sitä mukaa, kun kivut alkoivat palaamaan synnytyksen jälkeen, maito väheni. Tietysti olisin tahtonut imettää pidempään, mutta olin salaa iloinen, kun sain imetyksen loputtua ottaa kunnon kipulääkettä - itsekästä, eikö?

Kuvituksena saa kunnian toimia E:n taannoiset koiraleikit =)

Korvikkeen kanssa meillä ei ollut koskaan mitään ongelmaa. Käytössä oli NAN, Semper ja Tutteli, ostettiin sitä mikä milloinkin oli halvinta. 9-10kk iässä alettiin hiljalleen maistelemaan raejuustoa ja viiliä, ja ne olivat - ja ovat edelleen - E:n suurinta herkkua. Niistäkään ei ole ollut mitään ongelmaa, eikä myöskään maitopohjaisista, kuumennetuista ruuista (esim. riisipuuro, kalakeitto). 

1-vuotissynttäreiden kieppeillä aloimme neuvolan suosituksesta sekoittamaan joukkoon kevytmaitoa, aloitimme pienestä lorauksesta ja kasvatimme kevytmaidon osuutta pikkuhiljaa, kunnes jätimme korvikkeen kokonaan pois. Muutaman viikon sitä kesti, kakka muuttui hiljalleen pieniksi pipanoiksi joita oli jokaisessa vaipassa useita. Lopulta E väänsi yhtä murusta sen kolme tuntia karjumalla paniikissa naama punaisena. Me vaihdettiin äkkiä takaisin korvikkeeseen, otettiin käyttöön luumusoseet ja maitohappobakteerit, kunnes pieni maha rauhoittui.

Sitten kokeiltiin rasvatonta maitoa jonkun aikaa. Ei sopinut sekään, vaikkei niin pahaa ummetusta enää tullutkaan. Kokeiltiin laktoositonta eila-maitojuomaa, hylamaitoa ja UHT-hylamaitoa (= iskukuumennettua). Vain UHT-hyla ei aiheuttanut vatsavaivoja, mutta koska sen pitkälle prosessointi mietitytti, kokeiltiin monien suosituksesta vielä luomumaitoa, joka taas on hyvin vähän käsiteltyä. Nyt on kokeiltu pari viikkoa, alkuun vaikutti todella hyvältä mutta vatsavaivat ovat taas palanneet, joten ei kai auta muu kuin palata siihen turvalliseksi todettuun, valtavasti prosessoituun UHT-hylaan. Eniten mua kuitenkin kyrsii sen hinta! Vaikka sitä ei saisikaan ääneen sanoa, sillä kyse on toisen terveydestä ja silloin ostetaan sitä, mikä on parasta. Mutta kyllä se ottaa päähän, pitääkin olla sitä kaikista kalleinta mitä maitohyllystä löytyy.


Maitoahan E on juonut ihan käsittämättömiä määriä, melkein kaksi litraa päivässä kiinteiden aterioiden lisäksi. Liikaa juotunahan maito voi aiheuttaa vatsavaivoja kenelle vaan, joten olen pyrkinyt vähentämään maidon menekkiä mahdollisimman paljon. Nyt ollaan saatu maidon menekki laskemaan lähemmäs yhtä litraa, ja vielä aion kiskoa sen ihan minimiin (= 6dl/ päivä) tai ainakin melkein. Meillä on kuitenkin käytössä myös muut maitotuotteet, joita E syö mielellään, ilman mahakipuja.


Hysteerikkoäitinä tietenkin olen ollut asian tiimoilta yhteydessä myös neuvolaan. Miten tästä eteenpäin? Tuleeko joskus jotain testejä? Mitäs sitten kun E menee päiväkotiin ja kouluun, huomioidaanko tämä varmasti ruokavaliossa? Nyt me annetaan vain niitä tuotteita, jotka ollaan varmuudella todettu sopivaksi, vaihdetaan tuotteita vähälaktoosisiksi ja tarkkaillaan tuleeko jostain vielä oireita. Parin kuukauden päästä voidaan taas kokeilla, tuleeko normaaleista tuotteista oireita. Usein tämmöiset kuulemma menevät lapsilla ohi ajan myötä (= maailman vituttavin termi), mutta isompaa lasta voidaan sitten viedä testeihin tarvittaessa. Ja neuvolasta kirjoitetaan ja lähetetään tarvittaessa lappu hoitopaikkaan/ kouluun, lappu toimitetaan sille joka vastaa ruuista ja maitovaiva otetaan huomioon ruokavaliossa.


Ja hei, ihan pakko sanoa loppuun vielä, että vaikka mua ärsyttääkin se, että joudutaan ostamaan E:lle eri maitoa kuin itsellemme ja että se E:n maito on kallista, niin tottakai lapsi on mulle rahaa tärkeämpi ja me ostamme hänelle vain sitä, mikä hänelle on parasta. Mua vain ottaa päähän se, että meillä menee kaikenlaisiin terveyskuluihin (= pääasiassa siis mun lääkkeisiin, lääkäreihin, fysioterapiaan ym) ylipäätään niin paljon rahaa, että pahimpina kuukausina kotihoidontuki menee miltei lyhentämättömänä suoraan niihin, eikä pelkällä miehen palkalla pitkälle pötkitä. 

No mutta, mies sai kuitenkin palkankorotuksen ja minäkin teen taas satunnaisesti töitä sekä myyn kaiken turhan roinan pois, vaihdan kohta yksityiset pilates/ (psykofyysiset) fysioterapiatunnit pilateksen ryhmätunneiksi, joten ehkäpä tämä ketutuskin kohta laantuu!

4 kommenttia:

  1. Oletteko kokeilleet ihan pelkkää puhdasta lehmän maitoa ns. tinkimaitoa?
    Nuo prosessoidut eivät ole mitään hyviä (ja tuo rasvaton maitohan on yksi eniten prosessoiduista). Ja jos muista maitotuotteista ei tule vaivoja niin miksi ette suosiolla jätä maitoa pois ruokavaliosta? Parempi sen lapsen olisi puhdasta vettä juoda suurimmaksi osaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni tinkimaitoa ei suositella pikkulapsille eikä se muutenkaan kuulosta kovin houkuttelevalta. Maidoton ruokavalio on välillä käynyt mielessä, mutta suoraan sanottuna en ole nyt jaksanut perehtyä asiaan ja kunnollista pereytymistähän se vaatisi, ollaan maitotuotteiden suurkuluttajia joten tällä hetkellä se tuntuisi liian isolta muutokselta. Ehkä paneudun asiaan tarkemmin joskus tulevaisuudessa, siihen saakka E saa pärjätä hylamaidolla vaikka sen pitkälle prosessoiminen ei niin hyvältä tunnukaan. =)

      Poista
  2. Eihän sitä suositella, koska kaiken pitää olla niin hygieenista nykyään. Samat bakteerit siellä on kuin vaikka salaatinlehdessä jos sen vähänkin huonosti peset. Kuitenkin kaikki maatilan lapset juo tinkimaitoa ja ennenhän sitä joi kaikki muutkin. Olettekos kokeillut miten vaikuttaa ihan perus täysmaito? En suoraansanottuna ymmärrä miksi pienille lapsille suositellaan kevytmaitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla täysmaitoa kokeiltu, mutta tässä jossain vaiheessa taas testataan miten E:n maha sietää tavallisia maitotuotteita. Pistän tuon muistiin, kokeillaan sitäkin sitten =)

      Poista