maanantai 22. lokakuuta 2012

Hei se puhuu

Varmuudella bongatut sanat:
pyyvä = myyrä
Pippi = Peppi (päiväkotikaveri)
siä = siellä
tää = täällä
kukkuu
pu-pu = pupu
puppa = heppa
kiija = kirja
kiika = koira
kssta = kissa
hiihhaa = heihei
heippa
kakka
kukka
kakku
äiti, äitä
isi, ikkä
leekote = lentokone
auto
kato, katoppa
keekä = kenkä
paita
ti = kello
tiitti = kiitos
liitä = lisää
ei
joo
paappa = pallo
ankka
iitu = lintu

hau hau = koira haukkuu
au au = kissa maukuu

Varmuudella bongatut lauseet:
tee kakka = tekee kakkaa
minölee kakka = minulla on kakka
kakka tulee
iso auto
kato auto
siä on autoja = siellä on autoja

E osaa sujuvasti lausua s-kirjaimen. Myös r pörähtää aina välillä vahingossa muun puheen seassa, mutta sitä E ei ole saanut sijoitettua vielä mihinkään sanaan. 



Ihan parasta on, miten E ymmärtää puhetta nykyään (silloinkin, kun ei tarvitsisi ymmärtää)! Jos vaikka pyydän häntä hakemaan sukkahousut tai annan laatikon ja käsken kerätä palikat, tyttö toimii kuin ajatuksesta. Eräänä aamuna mietin itsekseni ääneen, paljonkohan kello mahtaa olla, ja E tömisti tuossa tuokiossa olohuoneeseen ja takaisin ja toi minulle herätyskellon. Puheenkehityksen myötä E myös luonnollisesti osaa ilmaista itseään paljon paremmin kuin aiemmin, ja osaa paljon paremmin käyttää eleitäkin apunaan. 

Arki on kaikin puolin paljon helpompaa kun ymmärrämme toisiamme. Selkäkään ei joudu enää niin koville, sillä nykyään tyttöä ei tarvitse nostaa ja kantaa koko ajan, vaan pääsääntöisesti syöttötuoliin ja pois, sänkyyn ja pois, pyöränistuimeen ja pois. Tuntuu, että nyt on tullut aika jolloin saamme vihdoin nauttia työmme tuloksesta (vaikka toki me nautimme siitä tekemisestä itsestäänkin).

6 kommenttia:

  1. Heippa!

    Ootko kokeillut vatsamakuuta tai mackenzie hoitoa? Mackenzie auttaa toisilla tosi hyvin välilevyperäisiin kipuihin.:)Mulla itellä on ollu massiivinen prolapsi ja toisessa välilevyssä annulusrepeämä, joten tiedän, mitä se helvetti on kun jauhelihan paistaminenkin on liian raskasta. Itellä aikoinaan auttoi se vatsamakuu tooosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Vatsamakuu on auttanut muakin tosi paljon. Mackenziestä kuulin nyt varmaan ekaa kertaa, pikaisesti googlettamalla vaikuttaa mielenkiintoiselta ja ehdottomasti aion perehtyä siihen tarkemmin! Kiitos vinkeistä :)

      Poista
    2. Ole hyvä!:) Se kannattaa kyllä selvityttää lääkärillä, että nivelissä ei ole yliliikkuvuutta, ei silloon ole välttämättä paras mahdollinen.. Jos mackenzietä meinaa kokeilla, niin kannattaa sitten oikeasti etsiä kokenut fysioterapeutti.

      Mulla on ikää 26 ja oon taistellu 12- vuotiaasta tämän selän kanssa, joten kokemusta on yhdestä jos toisesta:). Osa kivusta saattaa myös olla lihasperäistä, sitä kun tuppaa vääntämää itteään aika pahastikki.. siihen saattaa auttaa trigger hieronta, ei siis mikää tavallinen lihashieronta, vaan triggerpisteiden käsittely.:)

      Poista
    3. Ja taas tuli uutta tietoa, trigger jutuistakaan koskaan kuullut, kiitos jälleen! :D Yliliikkuvuuttahan mulla on aika paljon, ja löysyyttä, niin nivelissä kuin kaikkialla muuallakin... Täytynee tuosta kysellä kuitenkin, eipä kysymällä mitään menetä :) Mutta huh, sulla on kyllä ollut kestämistä, kun noin pitkään taistellut!

      Poista
  2. Ootko kuullut sairaudesta nimeltä ehlers-danlos? En pelottele, lääkärit vaan ei juurikaan Suomessa tunne sairautta.. Liittyy juuri yliliikkuviin niveliin, toki muitakin ongelmia saattaa aiheuttaa.

    Itelläni aletaan ilmeisesti tutkia sitä seuraavalla fysiatrikäynnillä.. Joo, mulla tota kokemusta ja tietoa on kertyny, melkeen pakko, jos meinaa jotai hoitoa saada.:)

    Yliliikkuvilla ihmisellä on juuri se ongelma, että yliliikkuvuus altistaa tyrille ja tyrät paranee toooosi hitaasti, eli siis yliliikkuvan ihmisen tyränleikkaus on vähän riskipeliä. Spinal mousen avulla (sen voi suorittaa mm. fysioterapeutti sairaalassa) voidaan nähdä, miten nikamat liikkuu suhteessa toisiinsa, minne suuntaan ne liikkuu ja onko liike sallittujen liikelaajuuksien sisällä. Jos rangassa on oikein paljon yliliikkuvuutta, niin se leikkauksesta toipuminen voi olla todella hankalaa ja valitettavasti uusimisriski tyrällä on suuri.

    Suomalainen terveydenhoito ei osaa hoitaa yliliikkuvia, se on suunnattu jäykille ihmisille. Katoin, että harrastat pilatesta, tosi hyvä, mutta yliliikkuvan ihmisen pitää huomioida, että liikkeissä ei saa tulla venytyksiä, selänrullauksia ym. joita pilateksessakin on todella paljon.

    Käytkö fysiatrilla yksityysellä vai erikoissairaanhoidossa? Jos erikoissairaanhoidossa, niin fysiatrilla on mahdollista antaa sulle lähete erikoissairaanhoidon fysioterapeutille, joilta saatu apu on aika paljon parempaa kuin tuola julkisellapuolella olevilta fyssareilta. Se on myös halvempi vaihtoehto, koska maksaa 7,50 euroa/ kerta.:) Toivottavasti oli taas jotain apua.:)

    VastaaPoista
  3. Ehlers-danlosiin oon joskus törmännyt, sillon ei kuulostanut miltään mutta nythän tuokin kävis järkeen... Toisaaltta mulla on sellainen käsitys että mulla olis raskaus löysyttänyt paikkoja entisestään enkä oo siitä vielä ihan palautunut, mutta toisaalta oon kyllä niin pudonnut kärryiltä jo kauan sitten :D

    Käyn fysiatrilla erikoissairaanhoidossa, ja juuri fysiatrin suosituksesta pilateksessa fysioterapialähetteellä. Toistaiseksi käyn edelleen yksityistunneilla (kulkee tuolla nimellä psykofyysinen fysioterapia, koska siinä keskitytään muuhunkin) juuri sen takia ettei kaikki liikkeet sovi mulle, nääntyisin ryhmätunneilla tämänkokoisena, yms :)

    VastaaPoista